Digikamerat

Osto Opas

Johdanto: Digikameroiden kohdalla on vuosien aikana tultu pitkä ...
Lue Lisää

Osto Opas

Johdanto:
Digikameroiden kohdalla on vuosien aikana tultu pitkä matka siitä kun niitä pidettiin vain rikkaiden etuoikeutena, nykyhetkeen kun hinnat ovat sen verta halpoja että lähes jokaisella on omansa. Niitä löytyy lukemattoman monenmuotoisina ja kokoisina, ja jopa kannettaviin laitteisiin integroituina. On tultu siihen pisteeseen että melkein jokaisella on jonkinsortin digikamera kaiken aikaa mukana. Valokuvaus ja videosivustojen suuren suosion seurauksena kaikki ottavat jatkuvasti kuvia 15 minuutin kuuluisuuden toivossa, tai ihan vain jakaakseen niitä perheen ja ystävien kesken.

Harva tietää että ensimmäinen digikamera tehtiin 1975 Kodakin insinöörin toimesta, mutta että vei 1990 asti saattaa tekniikka sellaiseen muotoon että se saatiin kuluttajalle asti. On vaikea uskoa Digikameran olevan vain 18 vuotta vanhan kun se tuntuu räjähdysmäisesti saavuttaneen suosiota sitten kuluttajille suunnatun ensiesittelynsä. Se toki oli vasta muutamaa vuotta myöhemmin kun digikameroiden hinnat tulivat tarpeeksi alas ollakseen myös keskivertokuluttajan ulottuvilla mahdollistaen niiden tänä päivänä nauttiman suosion.

Digikameroiden Mallit:
Digikamerat tulevat monen kokoisina ja muotoisina, Voit löytää muodon jos toisenkin missä tahansa eletronisessa laitteessa joka ottaa kuvia. Löydät niitä aina lähtien ammatttilaismalleista, jotka maksavat kymmeniä tuhansia euroja, aina muutaman euron avaimenperäkameroihin saakka. niitä on markkinoilla nykyään sellainen määrä ettei kukaan pysy perässä.

Tänä päivänä saatavissa olevilla digikameroilla on kuitenkin muutama päämalli:

järjestelmäkamera tai Digitaalinen Järjestelmäkamera:
(huomaa että englanninkielessä näihin viitataan termeillä (D)SLR = (Digital) Single Lens Reflex joka voi tarkoittaa myös peiliheijastus- tai yksisilmäistä peiliheijastusjärjestelmäkameraa.) Järjestelmä- tai Digitaalisia Järjestelmäkameroita pidetään huipputason kameroina joita ammattivalokuvaajat suosivat. Tällaiset kamerat tarjoavat suuremman zoom-kertoimen (lähikuva), enemmän linssivaihtoehtoja, paremman optiikan ja kaikenkaikkiaan tuottavat selkeämmän, laadukkaamman, ammattilaiskäyttöön soveltuvan kuvalaadun.

(Digitaali)Bridge-kamerat tarjoavat joitain samoja ominaisuuksia kuin isoveljensäkin, mutta suurin ero on nestekidenäytössä (LCD) näkyvässä kuvassa. Järjestelmäkamera näyttää juuri sen miltä kuva tulee otettuna näyttämään, kun taas bridgekamera näyttää kameran prosessorilla tehdyn kuvan, joten varsinainen napattu kuva voi näyttää erilaiselta kuin nestekidenäyttöetsimellä näkyvä. Näitä voidaankin pitää vakavan harrastajan kameramalleina. Ne ovat usein kohtuuhintaisia ja jotkut tarjoavat mahdollisuuden käyttää lisälinssejä parantamaan kuvanotto mahdollisuuksia. Järjestelmäkameroiden hintojen laskiessa myös bridge kameroiden suosio on laskenut.

(digi)Pokkari ja Mini(digi)pokkari tai Tähtää-ja-Laukaise kamerat ovat kaikkein suosituimpia Digitaalisia kameroita markkinoilla tänään. Nimiensä perusteella ne voidaan jakaa kahteen kategoriaan, Pokkareihin, jotka ovat siis pieniä kannettavia ja Minipokkareihin jotka ovat vielä pienempiä, riittävän pieniä mahtuakseen tarpeen vaatiessa vaikka paidan taskuun. Tällaisten kameroiden hinnat liikkuvat halvan ja jokseenkin hintavan välillä riippuen kameran ominaisuuksista kuten vaikka paremmasta zoom-kertoimesta.

Nykyään on myös muunmallisia digikameroita, jopa vain 10 Euron pintaan olevia peruskameroita peruskuvien ottamiseen, nämä voivat olla todella pieniä jopa niin pieniä että sopivat avaimenperään. Tällaiset kamerat ovat mielestäni enemmänkin huviksi tai uutuudenviehätystä ostettavia kuin mihinkään todelliseen käyttöön koska niillä ei saa otettua hyvälaatuisia kuvia. Ne ovat kylläkin riittävän hyviä levitettäväksi sähköpostin tai kuvienjakosivuston kautta, mutteivät yleensä riittävän hyviä tulostettaviksi ja säästettäviksi.

Kaikki digikamerat käyttävät jonkinlaista flash muistia kuvien tallettamiseen, joko kameraan sisäänrakennettua tai vaihdettavaa flash muistikorttia. Jotkut käyttävät myös molempia jotta muistikapasiteettia voi lisätä jos pelkkä sisäinen ei riitä.

Myytti Megapikseleistä:

Yhteiskunnassamme on sellainen trendi että mitä isompi sen parempi, digikameroissa asia ei kuitenkaan aina ole näin. Megapikselien (MP) määrä kamerassa kertoo kuvien maksimiresoluutiosta joita kameralla voi ottaa, ja tarkoituksistasi ja tarpeistasi riippuu kuinka montaa megapikseliä tarvitset.

Peruskuluttajalle suosittelen neljästä kuuteen megapikseliä, enempi on turhaa.

Jos aikomuksenasi on tulostaa pieniä kuvia, niinkuin vaikka lompakkoon sopivia tai 4x6 kokoisia tai jopa pienempiä, silloin jopa pienempikin megapikselimäärä riittää, mutta jos meinaat tulostaa isompia, vaikka 8x10 ja ylöspäin, niin silloin suosittelen neljästä kuuteen megapikseliä.


Tämä on toki vain minun mielipiteeni, ja joidenkin mielestä tulisi käyttää vähintään 7 megapikseliä korkealaatuisen 8x10 ja ylöspäin tulostamiseen, mutta neljästä kuuteen megapikseliä on riittävä perus hyvälaatuiseen valokuvaan.

Voit myös käyttää ohjelmaa joka interpolarisoi valokuvasi, mikä tarkoittaa että se muuttaa heikompiresoluutioisen kuvan korkeampilaatuiseksi täyttämällä tarpeelliset kohdat ohjelmallisesti, periaatteessa kyseessä on siis kuvakoon muuttaminen. Ohjelma siis pyrkii suurentamaan kuvan, mutta tietenkään lopputulos ei aina ole vaivan arvoinen, pääsääntöisesti kuvat käyvät rakeisiksi eikä lopputulos ole kovinkaan tyydyttävä.

Ostaminen:

Jos meinaat ostaa digikameran niin silloin yksi ensimmäisistä asioista on päättää mitä siltä haluat, ja tämän jälkeen tulee seuraavaksi sinun tietää mihin aiot sitä käyttää.

Yksi yleinen virhe jonka monet tekevät digikameraa ostaessaan on ostaa sellainen kamera joka on liian hyvä omiin tarpeisiin, jos tarkoituksenasi on ottaa perus perhekuvia, et tarvitse siihen ammattilaistason kameraa, mutta nykypäivänä ihmiset ajattelevat että mitä parempi, sen parempi. Olen nähnyt kun ihmiset ostavat kameran joka on parempi kuin he tarvitsivat, ja lopputuloksena käyttäminen on ollut hankalaa kaikista kameran säätömahdollisuuksista johtuen. Miksi ostaa ominaisuuksia joita et tarvitse tai edes luultavimmin ikinä käytä?

Perus digikameran käyttäjä on sellainen joka ottaa peruskuvia ja korvaa vanhan filmikameransa sillä. Eivät he tarvitse muuta kuin mahdollisimman automaattisen kameran perussäädöillä tarpeensa tyydyttämiseksi. Ei ole mitään syytä pistää kiinni enempää kuin on tarpeen ominaisuuksiin joita et käytä tai edes osaa käyttää.

Digikameratekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen jossa jopa halvimmillakin malleilla saa otettua erinomaisia kuvia joita voi tulostaa tai suurentaa kuvalaadun silti pysyen hyvänä. Useimmat käyttäjät eivät edes tulosta kuviaan vaan lähettävät niitä sähköpostitse perheelleen ja ystävilleen tai jakavat niitä muille verkon kautta. Ei ole mitään syytä ottaa kymmenen megapikselin kuvia jos meinaat lähettää niitä sähköpostitse muille.

On toki olemassa myös toinen ääripää jossa kuluttaja haluaakin ottaa todella korkealaatuisia kuvia, silloin kannattaa katsoa vakavan harrastajatason kameroita. Ne ovat kovemman luokan kuluttajatason kameroita joissa on paljon samoja ominaisuuksia ja mahdollisuuksia kuin ammattilaistason kameroissakin, joidenkin tarjotessa mahdollisuuden linssien vaihtamiseen kuvatason edelleen parantamiseksi. Tämän tyyppiset kamerat ovat enemmän asiaan perehtyneille harrastajavalokuvaajille tai jopa ammattilaisille jotka tarvitsevat ammattilaistason kuvia mutteivat ammattivälineiden hintaan. Vakavan harrastajatason kamerat ovat sellaisille joilla on halua ja tarvetta todella korkealaatuisiin kuviin, manuaaliseen säätöjen vaihtoon, erilaisiin linsseihin, ja yleensäkin parempaan hallintaan kuvien ottamisessa.

Paras ohje digikameran ostoon lienee tutkiminen, kun päätät mitkä tarpeesi ovat, ota aikaa tutkiaksesi digikameroita ennen sellaisen ostoa. On olemassa useita arvostettuja nettisivuja ja lehtiä jotka arvostelevat digikameroita. niissä on usein ammattilaisten yleensä puolueettomia arvosteluja markkinoila olevista suosituista kameroista. Näiden lähteiden kautta voit oppia mitä eri mallisia kameroita on saatavilla, niiden plussista ja miinuksista, niiden ominaisuuksista ja tehdä perustellun ostoksen. Usein nämä julkaisut myös vertailevat samantyyppisiä kameroita keskenään, tällaiset vertailut voivat olla suurestikin avuksi kun pohdit millaista kameraa tarvitset.

Kirjoittanut: Kristofer Brozio
Nettisivut: DragonSteelMods

Sulje

Newest Digikamerat Reviews
Edullisempi Pen, Urheilullinen, Ohukainen, Raskassarjalainen, Mukaan taskuun See newest reviews

Olympus E-PL1

MBNet
 • Yhteenveto: Syyt tuntuisivat löytyvän muovisemmasta kuoresta ja kahden ohjausrullan puuttumisesta. Kuitenkin E-PL1 on tavallaan käyttäjäystävällisempi. Se sisältää sisäisen salaman ja videotallennuksen voi käynnistää yhdellä näppäilyllä. Ote kamerasta on ...
 • Plussat: Pieneen kokoon menevä kit-objektiivi, Runkovakaaja, Kuvanlaatu
 • Miinukset: Hitaahko tarkennus
 • Lue Koko Arvostelu

Pentax W90

MBNet
 • Yhteenveto: Kameran iskunkestävyyttä on parannettu verhoamalla se joustavaan muovikuoreen. Runko on pitkulainen ja pysyy mukavasti kädessä. Hallinta on helppoa pienistä näppäimistä huolimatta. Luukut ovat luotettavan tuntuisia, mutta niiden rakenne kerää ...
 • Plussat: Käytännöllinen muotoilu, Ohjelmoitava säätönäppäin
 • Miinukset: Kohinanpoisto, Video kohisee hämärässä
 • Lue Koko Arvostelu

Olympus mju 7020

MBNet
 • Yhteenveto: Kameran laukaisin on jäykkä ja nelikytkin ahtaalla, varsinkin alareunastaan. Zoom-vipu on huonossa paikassa. Olympuksen valikot ovat täysin erilaiset kuin missään muussa merkissä. Niiden opettelu ei ole toki mahdotonta ja niistä löytyy hyvä ...
 • Plussat: Ohut, Valikko-opastukset
 • Miinukset: Kuva ei kestä herkkyyden nostoa, Kytkimet hankalakäyttöisiä, Akkukesto
 • Lue Koko Arvostelu

Panasonic Lumix DMC-FT2

MBNet
 • Yhteenveto: Se on kulmikas, metallinen ja painava. Tämä kamera ei sovi rintataskuun. Suuri koko tarjoaa etuna kohtuullisen mukavasti käytettävät näppäimet. Lisäksi zoomin keinuvipu on sijoitettu kameran päälle helpommin käytettäväksi. Keskeisimmät kuvausti ...
 • Plussat: Hallittavuus, Laadukas video, Kuvanlaatu, Kestävyys
 • Lue Koko Arvostelu

Casio Exlim EX-Z200

MBNet
 • Yhteenveto: 28 mm valovoimainen laajakulma helpottaa kuvausta sisätiloissa ja kameran videoon on panostettu laajakuvaformaatilla, MPEG4-pakkauksella ja videokuvauksen käynnistymisellä yhden napin painalluksesta. Perussäädöt on tehtävissä nopeakäyttöisistä p ...
 • Plussat: Koko, Tehokkaasti pakattu videotiedosto, Laajakulma
 • Miinukset: Kuvanlaadun puutteet, Valikkosuomennos
 • Lue Koko Arvostelu
Sulje
Sinun täytyy valita 2-5 tuotetta vertailuun.
Lajittelu: FreakScore Suosio Hinta Nimi Release Date Recently Added
Näytetään 1-50 / 1983