Nestekidenäytöt (LCD) & Plasma TVt

Television Osto-Opas Matka paikalliseen viihde elektroniikka liikeeseen uutta Televisiota...
Lue Lisää

Television Osto-Opas

Matka paikalliseen viihde elektroniikka liikeeseen uutta Televisiota ostamaan käy monelle nykyään herkästi sen verta sekavaksi että liikkestä lähdetään ostosta tekemättä. Kaukana ovat ne ajat kun vain ostettiin se halutun kokoinen ja budjettiin sopivasti mahtuva CRT (putki) Televisio. Markkinoilla olevan monenlaisen Televisiotekniikan vuoksi täytyy todella olla perillä siitä mitä Televisioltaan haluaa ennenkuin edes harkitsee kauppaan menemistä. Tärkeimmät asiat pohtia ovat kuitenkin Television koko ja oma budjetti.

Pikaisesti eri teknologioista...

LCD LCD on lyhennys sanoista 'liquid crystal display' (nestekidenäyttö).
tällainen näyttö toimii järjestämällä kiteitä taustavalon eteen. Jännitettä käyttämällä saadaan kiteitä muutettua eri määriä valoa värisuodatinten lävitse päästäviksi, ja kun näin tapahtuu jokaisen pikselin kohdalla, muodostuu lopulta kokonaisuutena kuva ruudulle.

Plasma TV muodostuu miljoonista soluista jotka sisältävät jalokaasua tuottamaan näkyvää valoa virran läpikulkiessa. Jokainen plasmatelevision pikseli on jaettu kolmeen alipikseliin - yksi punaiselle, yksi vihreälle ja yksi siniselle (red, green, blue = RGB). Kun sähkövirta kulkee näiden alipikseleissä sijaitsevien kaasujen lävitse, se muuttuu itsevalaisevaksi plasmaksi. Näin jokaisen televisiopikselin kohdalla tapahtuen, oikeat värit syttyvät ja muodostavat kuvan.

DLP ¨C Televisioiden kolmesta päätavasta DLP on ehdottomasti tekniikaltaan monimutkaisin. DLP siru sisältää yli miljoona pientä peiliä (yksi jokaiselle pikselille) ja on niin pieni että se mahtuu helposti vaikka kämmenelle. Taittamalla peiliä kohti valon lähdettä tai poispäin siitä, kyseessä olevan pikselin 'on' / 'off' asentoa saadaan kontrolloitua. Koska jokainen peili voidaan kääntää on tai off asentoon tuhansia kertoja sekunnissa, kykenee siru toistamaan toimintatäyteisiäkin kohtauksia ongelmitta. Vaihdettavan hehkulampun valo joka valaisee peilit suodatetaan ensiksi väripyörän lävitse ennenkuin se heijastetaan DLP sirun peileihin. Juuri tämä väripyörä muodostaa punaisen, vihreän ja sinisen (red, green, blue = RGB) värin jota vaaditaan täysvärikuvan muodostamiseen.

Lomitettu vs Lomittamaton (Progressiivinen) Kuva yksinkertaistettuna; Lomittamisella voidaan parantaa kuvan laatua ilman että kulutetaan enempää kaistanleveyttä. Tämä tapahtuu Television piirtämällä ensiksi kuvan parittomat juovat ja sen jälkeen parilliset. Lomitettu kuva on hyvin yleinen tapa lähettää Televisiolähetyksiä (niin SDTV (Standard Definition TV) kuin useat teräväpiirto (HDTV) televisiolähetyksetkin). Lomittamaton (esim. 1080p) lähetys kykenee paljon parempaan laatuun ja kuvan vaihtumisnopeuteen, mutta käyttää myös enemmän kaistaa, mistä johtuen useimmat Televisioasemat eivät lähetä teräväpiirtokuvaa vielä. lomittamattomassa kuvassa piirretään kuva progressiivisesti, juova juovalta järjestyksessä.

Nestekidenäyttö (LCD)
Laajasta saatavuudesta johtuen ei nestekidenäyttöjen (LCD) löytäminen monen eri mallisena ja tunnettuna merkkinä ole ollenkaan vaikeaa. Suurten kokojen puuttuminen on rajoittanut nestekidenäyttöjä, muttei enää. Nykykoot ovat suunnilleen 7 tuumasta 65 ja ylikin. Pienet, yleisemmät, mallit ovat hyvin lompakkoystävällisiä koska niitä valmistetaan suurissa määrissä kaikkialle televisioista tietokonenäyttöihin. Kun nestekidenäytöissä siirrytään isompiin, noin 50+ tuuman kokoihin, alkaa hinta yleensä muuttua hieman kalliimmaksi kuin Plasma tai DLP vastaavat. Koska nestekidenäytössä kuvan päälähde muodostuu litteästä paneelista ja siihen liityvästä taustavalosta, ne eivät ole kovinkaan paksuja televisioita ja ovat siksi suosittuja seinään asennettaviksi (taulutelevisio) ja tämän lisäksi päihittävät kaikki muut Televisio tyypit mitä tulee staattisen kuvan näyttämiseen. Hyvä uutinen on että johtuen Nestekidenäyttöjen suuresta tuotantomäärästä monena eri kokona, hinnat putoavat kokoajan. Juuri hintaystävällisyys tekee Nestekidenäytöistä niin suositun vaihtoehdon monelle perus kotikäyttäjälle jotka etsivät edullista vaihtoehtoa rakentaa omaa isohkoa kotiteatterijärjestelmää. Nestekidenäyttöjen paneelien suunnittelusta johtuen ei ole tarvetta olla huolissaan "sisäänpalo" ajasta jolloin tarvitsisi olla varovainen näytön säätöjen kanssa - Tästä kohta lisää. Olemme myös jo ohittaneet hitaiden nestekidenäyttöjen ajan jolloin myös haamukuvat oli otettava huomioon, nykyään niistä ei tarvitse olla enää huolissaan nestekidenäyttöä ostettaessa.

Ulkonäöllisesti Nestekidenäyttöjen ostajat nauttivat yleensä mahdollisuudesta valita malliksi heijastamattoman etupaneelin tai ohuella lasilla päällystetyn etuosan. Tämä eroaa melkoisesti Plasma Televisioista joissa plasman muodostava kaasu on laitettu kahden [heijastavan] lasipaneelin väliin. Riippuen huoneen tyylistä johon plasma tv sijoitetaan, tämä kirkkaasti heijastava etuosa ei välttämättä aina ole ostajan mieleen.

Vaikkakin nestekidenäytöillä on huonotkin puolensa, en henkilökohtaisesti näe niitä niin suurina että niiden vuoksi jättäisin sen ostamatta. Ensiksikin on katselukulma mitä jatkuvasti kehitetään paremmaksi sitä mukaa kun nestekidenäyttötekniikka kehittyy. Nestekidenäytön katselukulma on hieman rajoittuneempi verrattuna plasma tai DLP vastaavaan. Plasmojen katselukulma voi olla 180 astetta kun LCD tuppaa jäämään hieman pienemmäksi, noin 175 asteeseen (aste-pari suuntaan-toiseen). Koska Nestekidenäytöt suunniteltiin alunperin yhtä käyttäjää silmälläpitäen, esimerkiksi tietokoneen ruuduksi, on niillä ihanteellinen katselukulma jossa värit ja voimakkuudet ovat paremmin tasapainossa. Plasmat eivät kärsi tästä "ihanteellisen" kuvakulman ongelmasta ja näkyvätkin samanlaisina kaikista kuvakulmista. Eräs toinen huomioon otettava asia on että useimmissa nestekidenäytöissä on taustavalon vuotoa. Koska juuri taustavalon avulla saadaan Nestekidenäytöistä riittävän kirkkaita jotta kuva näkyisi, on sen oltava aina kytkettynä päälle. Kun nestekidenäyttö näyttää mustaa, se yksinkertaisesti muuttaa ne pikselit mustiksi joiden kuuluu näyttää mustilta, mutta näiden takana on silti yhä taustavalo joka on kytkettynä päälle. Tästä useimmiten seuraakin että mustuus ei ole kovinkaan tummaa ja vivahteikasta, vaan pikemmin hieman vaaleaa. Riippuen TVn laadusta ja katselukulmasta, mustat kohdat kuvassa saattavat olla jopa huomattavankin vaaleita, usein jopa valkoisella vivahteella taustavalon vuotamisen seurauksena. Huomaa kuitenkin että tämä on yleistä vain halvoissa malleissa, ja jos ennen ostamista ensiksi kokeilet muutamaa ja käytät rahasi viisaasti niin vältyt pahimmilta ongelmilta.

Plasma
Toinen vaihtoehto uudeksi televisioksi on Plasma TV. Plasmatelevisioita ei saa niin pienikokoisina kuin nestekidenäyttöjä, mutta ne ovat silti yhtä ohuita kuin monet nestekidenäytöistäkin, joten nekin on helppo asentaa seinään. Kun puhutaan isokokoisen television ostosta Plasma on yleensä toinen kahdesta halvasta vaihtoehdosta; DLP:n ollessa se toinen optio josta kohta lisää. Vaikkakaan plasmat eivät aina omaa samaa resoluutiota kuin vastaavankokoiset nestekidenäytöt, suurin osa plasmoista kykenee silti 1080p tarkkuuteen.

Koska valaiseminen tapahtuu kemiallisen reaktion seurauksena jokaisen pikselin kohdalla eikä aina päällä olevan taustavalon aiheuttamana niinkuin nestekidenäytöissä, plasma TV omaa paljon paremman mustan kuin mihin nestekidenäyttö kykenee. Tämän huomaa etenkin äärirajoilla joissa nestekidenäytöt yleensä menettävät mustuuden voimakkuutta. Mitä kontrastiin, mustuuden tasoihin, ja syvyysvaikutelmaan tulee, on sanottu plasman omaavan suuren edun nestekidenäyttöihin verrattuna normaalivaloisessa ja himmeävaloisessa huoneessa. Mutta kun olet kirkkaassa huoneessa tai lähellä on ikkunoita niin ota huomioon etulasin heijastukset!

Koska plasma televisioita on yleensä saatavilla vain 42+ tuumaisina, et voi olettaa hankkivasi pientä ja halpaa plasmaa. Kun ostat uuden plasman, huomaa että monet eivät ymmärrä niissä olevan "sisäänpaloajan". Ensimmäisen 100 käyttötunnin ajan plasmaa tulisi käyttää pienemmällä kontrastilla koska aluksi on riski että kuva "palaa" ruutuun kiinni. Pidä myöskin huoli että tänä aikana katsomasi materiaali on täyttä laajakuvaa. Mustat palkit sivuilla 4:3 kuvasuhteessa siirtävät palkkien osalta sisäänpaloaikaa. Näiden 100 tunnin jälkeen televisio on huomattavasti vähemmän herkkä kiinni palamiseen, vaikkakaan ei kokonaan turvassa siltä. Pienehköjä kiinnipalamisia varten on olemassa korjausohjelmia joita voit ajaa tietokoneen kautta saadaksesi ne mahdolisesti korjattua.

DLP
Viimeinen kolmesta yleisestä vaihtoehdosta on DLP Televisio. Projisointitekniikka jota niissä käytetään tekee niistä hitusen paksumpia kuin vastaavankokoisista plasma tai nestekidenäytöistä. Tämä poistaakin seinään asennus mahdollisuuden näiden osalta ja ne täytyykin asettaa jonkinlaiselle jalustalle jotta ne voitaisiin nostaa optimaaliselle katselutasolle. Omaten erinomaisen koko-hinta suhteen, ovat nämä hyvin suosittu vaihtoehto isoa kuvaruutua etsivälle. DLP televisio maksaa usein vähemmän kuin vastaavankokoinen plasma. Kuten plasman kanssa, ei myöskään DLP:n kohdalla löydy pientä kokoa (yleensä 42+ tuumaa). Samaa plasman kanssa on myös taustavalon puuttuminen DLP televisiosta joka antaakin huomattavasti paremman mustan kuin mitä nestekidenäytöissä on. Hintahaarukankin ollessa varsin sopiva aiheuttaa sen että DLP:n kohdalla on useita vaihtoehtoja joista valita, joka siis sekin on plussaa. Jatkuvan kehityksen ansiosta DLP:n valmistajat ovat alkaneet pureutua joihinkin DLP tekniikan alussa olleisiin ongelmiin. "sateenkaariefekti" on yksi sellainen johon saatat törmätä taustavalona hehkulamppua käyttävissä DLP televisiossa. Koska vain yhtä väriä näytetään kerralla väripyörässä, jos annat katseesi kiertää kuvaa tai katsot poispäin, ja sitten katsot nopeasti takaisin, jotkut väittävät tällöin kykenevänsä näkemään värien erottelun. Uudemmat DLP mallit ovat parantaneet tätä käyttämällä LED taustavalaistusta, erityisesti RGB LED:ejä, tavoitteena poistaa perinteinen hehkulamppu ja väripyörä kokonaan. Tämä ei pelkästään poista kallista osaa, hehkulamppua, vaan myös eliminoi sen ongelman että väripyörä mekaanisuudestaan johtuen on ajanmyötä herkkä vioittumaan (mekaaniset osat kun harvemmin ovat ikuisia). Toisin kuin vanhat DLP:t jotka pääsivät 1080p tarkkuuteen niin sanotun 'huojuttamisen' avulla, uusimmat sirumallit ovat parantuneet myös tässä antaen televisiolle mahdollisuuden natiivisti tuottaa 1080p tarkkuutta ilman että osan peileistä tarvitsee tehdä "tuplavuoroa".

Liitettävyys
Viimeiseksi kannattaa vielä katsastaa televion liitettävyys mahdollisuudet. Useimmat uusista televisioista käyttää nykyään HDMI:tä hoitakseen suurimman osan liitännästään muihin komponentteihin. HDMI on kokonaan digitaalinen ääni- ja videosignaali joka kulkee yhden yksinkertaisen kaapelin kautta. Koska kyse on digitaalisesta signaalista, kykenee se kuljettamaan HD kuvaa aina 1080p tarkkuuteen saakka parhaan katselunautinnon takaamiseksi kotiteatteriisi. Mutta, haluatko myös liitettävyyttä tietokoneeseen? Jotkut haluavat mahdollisuuden integroida koneensa tiivisti kotiteatterijärjestelmäänsä. Jos näin on, katso silloin mitä liitintä televisio käyttää tietokoneeseen liittämiseen ja varmista että myös koneessasi on sama liitin (yleensä analoginen VGA tai digitaalinen DVI). Perinteisiä komponentteja varten varmista että televisio tukee perus RCA video ja ääni sisääntuloa koska useat komponentit, kuten digikamerat, käyttävät yhä näitä liitäntöjä. S-video? Komponentti sisääntulo? Flash kortin sisääntulo? Vaatimuksesi näiden osalta riippuvat siitä mitä suunnittelet kotiteatteriisi nyt tai tulevaisuudessa liittää.

Lopuksi
Kotitelevision osto voi olla harvinaisen hankalaa. Pitääkseni asiat yksinkertaisena, yritin parhaani mukaan kertoa pääpiirteittäin kaikki oleelliset asiat jotka tulee huomioida kussakin osa-alueessa. Kuitenkin, samanaikaisesti kykenin vasta raapaisemaan pintaa kussakin aiheessa. käyttäen nyt oppimaasi, toivon mukaan kykenet löytämään sinulle ja tarkoituksiisi sopivan television. Suosittelen vielä että kun olet löytänyt itsellesi sopivan mallin, tutkit sitä vielä lisää ja kokeilet muutamaa kaupassa esillä olevaa televisiota ennenkuin investoit siihen.

Kirjoittanut: Steve Blackweel
Nettisivut: dreamwarecomputers.com

Sulje

Newest Televisiot Reviews
Valloittava kuvanlaatu, Vaivaton käyttää, Käyttömukava, Kuva kohdallaan, Ledien voimalla See newest reviews

Panasonic TH-42PZ85E

MBNet
 • Yhteenveto: Panasonicin uuden paneelin kontrasti on huikea, minkä näkee kuvassa luontevuutena ja erinomaisena syvyysvaikutelmana. Värit ovat todella hyvin kohdallaan perussäätöjen avulla tehden kuvasta elävän. Uuden mallin erikoisuuksiin kuuluu Intellig ...
 • Plussat: Liiketoisto, Luonnolliset värit, Kontrasti
 • Miinukset: Sähkönkulutus
 • Lue Koko Arvostelu

Panasonic TX-32LXD85F

MBNet
 • Yhteenveto: Sen valikkojen selkeys ja yksinkertaisuus ovat omaa luokkaansa. Valikkojen toimintanopeus on erinomainen. Kaukosäädin on rakenteeltaan todella jämäkkä ja selkeä. Ohjelmaoppaassa on valittavissa joko seitsemän kanavan tiivistetty näkymä tai yhden ...
 • Plussat: Liiketoisto, Laajat katselukulmat, Käyttömukavuus
 • Miinukset: Kellertävät värit
 • Lue Koko Arvostelu

LG 26LD350N

MBNet
 • Yhteenveto: Viimeistely on tyylitelty alaosan viininpunaisen listan ja alustan ansiosta. Ohueksi televisiota ei silti voi kutsua, joten kirjahylly on sen paras asennuspaikka. Käytettävyys on LG:n vahvuus selkeiden ja monipuolisten valikoiden ja hy ...
 • Plussat: Käytettävyys, Äänentoisto
 • Miinukset: Televisiokuvan viherrys, Katselukulmat
 • Lue Koko Arvostelu

LG 50PS8000

MBNet
 • Yhteenveto: Laite on THX-hyväksytty, mikä kertoo valmistajan halukkuudesta varmistaa laitteensa laatu. Kotiteatteriharrastajaa ajatellen vielä mielenkiintoisempaa on television isf-kalibrointimahdollisuudet. Kolorimetrin ja kalibrointiohjelmiston käyttäjät ...
 • Plussat: Kuvanlaatu, Säätömahdollisuudet, Monipuolinen mediasoitin
 • Miinukset: Ei kaapeliverkon viritintä
 • Lue Koko Arvostelu

Toshiba Regza 26SL738

MBNet
 • Yhteenveto: Muotoilussa panostetaan kulmikkuuteen, mikä antaa laitteesta varsin modernin vaikutelman. Televisio on ohut ja luottaa taustavalossa ruudun reunalle asennettuihin ledeihin. Valikot ovat erittäin selkeät ja tarjoavat runsaasti s&au ...
 • Plussat: Televisiokuva, Katselukulmat
 • Miinukset: Äänentoisto, Kaukosäädin
 • Lue Koko Arvostelu
Sulje
Sinun täytyy valita 2-5 tuotetta vertailuun.
Lajittelu: FreakScore Suosio Hinta Nimi Release Date Recently Added
Näytetään 1-50 / 5452